Dumaco Woerden drukvat

Dumaco Woerden is een metaalbewerkingsbedrijf dat is ontstaan uit de fusie tussen Revicon en Barosta in 2018 en zijn sinds 2019 onderdeel van Dumaco.

Op de vestiging in Woerden ligt de focus op het ontwerpen en produceren van hoogwaardige las samenstellingen en losse onderdelen (snij/kantwerk) in RVS. Wij gingen in gesprek met operationeel directeur Pieter Meinster en Project Engineer Dirk-Jan van der Kooij over de verschillende projecten waaraan ze de laatste jaren hebben gewerkt voor toepassing in de waterstof industrie.

Specialist in RVS

Dumaco bestaat uit 8 verschillende bedrijven en heeft landelijk 750 medewerkers, waarvan er 80 bij Dumaco Woerden werken. “Hoewel al deze bedrijven actief zijn in de metaalbewerking, hebben ze elk hun eigen specialismes”, vertelt Pieter hierover. Zo kunnen we binnen de groep gebruik maken van de kennis en kunde van onze zusterbedrijven en klanten gezamenlijk bedienen.

“Alle Dumaco vestigingen verwerken plaatmateriaal, bij ons is dit uitsluitend RVS en gebruiken we dit met name in de lassamenstellingen die wij hier maken. Dit zijn producten zoals drukvaten, opslagtanks, leidingwerk en complete skids voor verschillende markten, zoals de energie, voeding, water en chemie markt.

Dumaco Woerden is gespecialiseerd in gecertificeerd laswerk en heeft sinds 2019 een PED H/H1-certificering om drukvaten te ontwerpen en produceren, wat essentieel is voor projecten in de waterstofindustrie.

Drukvaten voor waterstof

Ronde tanks en drukvaten die voldoen aan alle wetten en regelgevingen

Project engineer Dirk-Jan is al ruim 4 jaar betrokken bij het ontwerpen van ronde tanks en drukvaten. Hij was ook vanaf het begin betrokken bij het behalen van de vereiste certificeringen op dit gebied. “Met ons team hebben we de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, waardoor we de benodigde kennis en certificeringen actueel en op orde hebben, zowel voor het laswerk als de andere technische aspecten van de drukvaten.” Dirk-Jan is betrokken bij het project vanaf de verkoopfase tot en met de levering van de opdracht.

Dumaco Woerden heeft een platte organisatie structuur met een managementteam van 3 personen en 8 zelfsturende teams. “Elk team bestaat uit project engineers die verantwoordelijk zijn voor hun projecten, van de aanvraagfase tot en met het opleveren van de benodigde documentatie. Er zijn geen aparte afdelingen meer voor verkoop, engineering, inkoop en productie; deze taken worden allemaal binnen de teams uitgevoerd,” vertelt Pieter.

Maatwerk producten

Dumaco Woerden krijgt veel aanvragen voor maatwerkproducten, wat tevens hun kracht is, legt Dirk-Jan uit. Vanuit onze achtergrond in de olie en gas industrie (Dumaco Woerden is nog steeds een Saudi Aramco approved workshop), hebben wij ruime ervaring opgebouwd met verschillende soorten RVS, duplex en nikkel legeringen. Bovendien zijn we gekwalificeerd om deze materialen te mogen lassen”.
De project engineers werken nauw samen met de klant en leveranciers bij het maken van de beste materiaalkeuzes voor hun product.

Kennis en certificering op orde

Voordat Dumaco Woerden begon met projecten in de waterstof industrie, beschikten ze al over de benodigde kennis en certificeringen. Hun kwaliteitssystemen voldoen aan de actuele eisen en de lassers van Dumaco zijn gecertificeerd voor het laswerk dat ze doen. Door jaarlijkse audits blijft Dumaco Woerden periodiek gecontroleerd en gecertificeerd. Dit geldt voor de PED H/H1, ISO 9001, ISO 1090-2 en EN-3834-2.

Laswerk Dumaco Woerden

Drukvaten voor de waterstof industrie

“Onze rol binnen de waterstof industrie is ontstaan door een aanvraag van een vaste klant. Vult Pieter hierop aan. Deze klant begon met de ontwikkeling van verschillende elektrolyser systemen en hebben ons de vraag gesteld om de drukvaten hiervoor te produceren. Dit was voor ons het startsein om deze nieuwe markt te verkennen. Inmiddels hebben wij voor verschillende klanten aan projecten mogen bijdragen in de waterstof toepassing.
Het produceren van drukvaten is een arbeidsintensief proces waar veel las uren en maatwerk onderdelen benodigd zijn. Vanwege de aard van het medium kan het zelfs zijn dat deze drukvaten inwendig geslepen, elektrolytisch gepolijst of zelfs zuurstofschoon gereinigd dienen te worden. “We zien dat het een markt is die goed bij ons past en dat wij van meerwaarde kunnen zijn, niet alleen in het produceren maar ook in het meedenken tijdens ontwerpfase.” Aldus Pieter.
We produceren de drukvaten zowel in enkelstuks als in serie.. Omdat de waterstofmarkt nog in de beginfase staat, zijn we nu al kritisch aan het nadenken over schaalvergroting en verbetering van efficiëntie, waarbij digitalisering en robotisering binnen Dumaco een grote rol spelen.

Adviseur en toeleverancier van drukvaten en leidingwerk binnen de waterstofmarkt

Wij stellen Dirk-Jan de vraag waar de echte toegevoegde waarde van Dumaco zit als het gaat om de productie van waterstof tanks. “Wij zijn voor een klant echt van betekenis als wij al in een vroeg stadium betrokken worden bij een project, om zo samen met de klant tot een optimaal en maakbaar ontwerp te komen”. Hiermee kan tijd en geld worden bespaard voor zowel klant als leverancier.
“Het is inmiddels wellicht een veelgehoord cliché, maar wij werken het liefst als partners samen met zowel onze klanten en leveranciers”, vult Pieter aan

Veel beweging in de waterstofindustrie

Binnen de waterstofindustrie zien ze veel ontwikkelingen, maar ook dat sommige aspecten nog in de beginfase zitten. Dumaco Woerden heeft gemerkt dat bedrijven en start-ups in de afgelopen tien jaar veel prototypes hebben ontwikkeld en nu de stap zetten naar de ontwikkeling van commerciële producten. We krijgen veel aanvragen waarbij we betrokken worden bij ontwerpen om de impact van materiaalkeuzes te beoordelen. Dumaco Woerden is in staat om met behulp van sterkteberekeningen en onze ervaring klanten te adviseren over ontwerp optimalisatie, rekening houdend met geldende wet- en regelgeving.

Wat verwacht je van EMP als platform?

“Wij vinden het belangrijk om met de andere spelers in deze markt in contact te komen om kennis te delen en op te doen en elkaar daarmee te versterken. Nederland kan een grote rol spelen in de internationale waterstof industrie en daarom is het van belang dat we elkaar weten te vinden in een platform als dit.

“We zien vanuit Dumaco het belang van waterstof en de transitie die nodig is en willen hier graag een bijdrage aan leveren door de ideeën van onze klanten in uitvoering te brengen”

Samenwerken met Dumaco of andere deelnemers

Ben jij actief binnen de elektrolyser industrie en wil je in contact komen met Dumaco om jullie kennis en productieproces aan elkaar te verbinden? Of op zoek naar een andere samenwerkingspartner binnen de keten? Wij brengen jullie graag samen. Word deelnemer van het Elektrolyser Makers Platform en kom naar een van onze netwerkbijeenkomsten of laat ons jou rechtstreeks koppelen aan een van onze deelnemers.