We staan voor een ongekende opgave als het gaat om de ontwikkeling en opschaling van elektrolysecapaciteit en groene chemie. De routekaart waterstof van het Nationaal Waterstof Programma projecteert voor de komende drie jaar al een opbouw van 600MW aan productie, alleen al in Nederland. Richting 2030 toe gaat het om vele Gigawatts. Dit vanuit een uitgangspositie waarin de productiecapaciteit nog marginaal is, en waar bovendien de benodigde technologie nog deels ontwikkeld moet worden.
Dit brengt kansen met zich mee voor de Nederlandse maakindustrie. En tegelijkertijd vraagt dit het uiterste van het Nederlandse innovatie(eco)systeem. Zie voor een analyse en aanbevelingen het rapport: www.rijksoverheid.nl/rapport-elektrolysers
Nationale infrastructuur voor testen en valideren
Een belangrijke aanbeveling was om te investeren in een nationale infrastructuur voor het testen en valideren van elektrolysetechnologie. De inzet daarbij is om met name het MKB te ondersteunen bij de ontwikkeling en validatie van hun technologie.
Er is het afgelopen jaar veel in beweging gezet als het gaat om programmering en financiering van ontwikkeling en opschaling van elektrolysetechnologie. Ook zijn er diverse faciliteiten operationeel geworden die, gezien de enorme vraag, voorzien in een behoefte. Tegelijkertijd observeren wij als Elektrolyser Makersplatform NL en Kiemt, dat de ontwikkelingen gekenmerkt worden door een regionale en/of veelal project-gedreven focus. Bovendien blijkt het lastig om operationele faciliteiten te onderscheiden van de vele plannen die er momenteel zijn.
Shared Facilities factsheets
De hieronder te downloaden verzameling factsheets is bedoeld als handreiking voor ondernemers en andere belanghebbenden op zoek naar overzicht van beschikbare test- en validatiefaciliteiten. De factsheets bieden onder andere inzicht in de operationele status, de business propositie en contactinformatie.
De factsheets zijn eveneens bedoeld, als levend document, voor al die partijen die zelf ambities en plannen hebben om een faciliteit te ontwikkelen die deel kan uitmaken van de Nederlandse innovatie (eco)systeem. Boven alles is dit overzicht bedoeld als startpunt voor een dialoog, gericht aan beleidsmakers en groeifondsprojecten, over de verdere inrichting en ondersteuning van het Nederlandse innovatie (eco) systeem.