Madern

Madern International uit Vlaardingen is een gereedschapsmaker en machinebouwer die wereldwijd rotatieve stans gereedschappen en machines levert. Op dit moment zijn zij voornamelijk actief in de kartonverwerkende industrie, maar werken op dit moment in samenwerking met de TU Delft aan een project om de machines in te zetten voor de productie van bipolar halfplates, als onderdeel van de elektrolyser. Wij gingen hierover in gesprek met Martijn Zeestraten, R&D Manager bij de Madern Group.

Van kartonverwerking naar staalverwerking

“Madern is een gereedschapsmaker met de spullen in huis om op hoog nauwkeurige wijze ronden dingen te maken in hele harde materialen. Stansrollen met enkele microns nauwkeurigheid. Wij hebben qua productiemogelijkheden binnen Nederland een aantal dingen die uniek zijn. En dit kan interessant zijn voor partijen die met roll-to-roll processen bezig zijn.” Vertelt Martijn.

“Vanuit de automotive industrie kregen wij de vraag of wij onze stansen zo kunnen maken, dat deze bipolar half-plates kunnen maken voor fuel cells. Toen wij dit gingen onderzoeken kwamen wij al snel tot de conclusie dat wij deze stansen dan ook in kunnen zetten voor een relatief nieuwe, groeiende markt, namelijk de elektrolyser industrie. Hiermee hebben wij de business case dus breder ingezet dan alleen binnen de initiële vraag.”

Project met TU Delft

Om de stansen zo te maken, dat deze naadloos en foutloos aansluit op het type productieproces van de bipolar halfplates, zijn zij een project gestart in samenwerking met de TU Delft.

“We willen de technologie die we nu in de kartonmarkt inzetten, inzetten in het omvormen van dun staal om daarmee de bipolar halfplates te maken, een sub-component van de elektrolyser. Om dit staal op de juiste manier te kunnen verwerken moeten we goed begrijpen hoe het vervormen van staal werkt.”

Het doel van het project is om begin 2024 een proof-of-principal af te leveren en daarmee de eerste  gereedschappen en machines te kunnen uitleveren. Tot die tijd behelst het project de ontwikkeling, optimalisatie en daarmee de totstandkoming en innovatie.

Voordeel van rotatieve stanstechnologie voor bipolar halfplates

“Wij denken dat wij met de ‘rotatieve’ stanstechnologie die wij hebben de productie van de bipolar halfplates, een onderdeel van de elektrolyser, en de fuelcell drastisch kunnen versnellen.” Vertelt Martijn hierover. “Metalen bipolar plates worden nu gemaakt met behulp van hydroforming of progressive stamping. Dit zijn andere vervormingstechnieken. Deze technieken maken de plaat in 1 slag of een aantal slagen. Het voordeel van een rollatief proces is dat het een continue proces is doordat het door 2 standsrollen heen geleid wordt.”

In de huidige (karton)industrie van Madern zie je deze 2 varianten ook terug. Een hierin zie je terug dat met het rolvormen veel hogere snelheden gehaald kunnen worden in het vervormen en ook nog eens een hogere kwaliteit geleverd.

“Het onderzoek dat we nu aan het doen zijn is om er achter te komen welke snelheidswinsten we met deze materialen kunnen behalen in de realisatie van de bipolar halfplates.”

Op zoek naar partners en eindgebruikers in de keten

De reden dat Madern zich heeft aangesloten bij het Elektrolyser Makersplatform is dat wij op zoek zijn naar samenwerkingspartners. Enerzijds om in contact te komen met de toekomstige klant, maar ook om samenwerking aan te gaan met ketenpartners in de productielijn van de elektrolyser.

Madern is op dit moment al actief aan de slag om de lijnen in de industrie te leggen. “Wij ontwikkelen op dit moment een nieuw proces wat slechts één schakel is in de totale productieketen van de elektrolyser industrie. Hierin moeten stappen voor, en na de productie van de bipolar halfplates worden uitgevoerd die een bepaalde impact hebben op de wijze dan productie en dus hoe de machine is afgesteld. Het is dus belangrijk om ook die kennis in huis te hebben.”

“Want, wij kunnen straks misschien wel op hele hoge snelheid onderdelen maken, maar deze onderdelen moeten ook samengevoegd worden. Er moeten misschien nog coatingstappen toegevoegd worden, de bipolar halfplates, de helft van 2 platen, moeten vaak nog gelast worden en daar is ook een proces voor nodig. Daar zijn vast ook partijen mee bezig en daar komen wij graag mee in contact. Het is juist ook de combinatie van stappen die het hele proces interessant maakt”

Van toekomstige klanten wil Madern leren waar de totale productietechnologie precies aan moet voldoen. “Het is nieuwe technologie dus moet goed worden onderzocht wat de toleranties zijn voor de specifieke toepassing. Dat is belangrijk om te weten om te kunnen bepalen waar onze stands aan moeten voldoen.”

Doel van de Stansen

De stansen die Madern ontwikkelt hebben het doel om de productie van de bipolar halfplates voor de ketenpartner die de plates in het systeem gaat gebruiken te versnellen, zodat zijn productieproces efficiënter en nauwkeuriger kan plaatsvinden.

In contact komen met Madern

Ben jij actief binnen de elektrolyser industrie en wil je in contact komen met Madern om jullie kennis en ontwikkelingsactiviteiten aan elkaar te verbinden? Of op zoek naar een andere samenwerkingspartner binnen de keten?

Wij brengen jullie graag samen. Word deelnemer van het Elektrolyser Makersplatform en kom naar een van onze netwerkbijeenkomsten of laat ons jouw rechtstreeks koppelen aan een van onze deelnemers.