XINTC global uit Kootwijkerbroek ontwikkelt, produceert en verkoopt industriële Smart Alkaline Electrolysers (SAE) voor de productie van waterstofgas voor elke toepassing en op elke locatie in het bereik van 500kW tot 50MW in overeenstemming met de geldende technische normen. XINTC heeft een elektrolyser ontwikkelt die op dit moment in een testopstelling staat bij Steenfabriek Zilverschoon in Heteren, provincie Gelderland.

Wilko van Kampen, CEO van XINTC vertelt ons meer over deze demo elektrolyser en hoe ze deze inzetten om de medewerkers vertrouwd te maken met de werking van een elektrolyser.

Proefondervindelijk effect van waterstof vaststellen

“Wat wij gezien hebben in dat heel veel klanten in het middensegment willen vergroenen. Uit eigen motivatie of uit noodzaak, maar in beiden gevallen vragen ze zich af wat voor het effect is van waterstof op hun productieproces. Dit willen ze bij voorkeur proefondervindelijk vaststellen, want de data uit een folder vertalen naar hun processen levert slecht theoretische inzichten op. En dat maken wij mogelijk met onze demo-elektrolyser.”

De elektrolyser heeft een vermogen van 100 kilowatt, zodat hij niet te groot is en daardoor dus verplaatsbaar. Vanuit de ‘plug and play’ gedachte, kan hij eenvoudig worden geïnstalleerd om bij de klant gedurende een bepaalde tijd in een specifieke demosetting te draaien. De elektrolyser is uitgerust met een mengstation waarmee hij vraaggestuurd waterstof kan bijmengen aan de bestaande aardgas toevoerleiding van het productieproces. Dat kan in iedere gewenste mengverhouding. .”

In testopstelling bij steenfabriek

De demo-elektrolyser draait op dit moment in een steenfabriek die heel exclusieve handgevormde stenen maakt en verkoopt. Steenfabriek Zilverschoon  levert haar stenen wereldwijd. Ze zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit. “Op dit moment worden de stenen met aardgas gebakken,” vertelt Wilko hierover, “maar de markt dwingt af dat dit anders zou moeten; groener. Dus is de fabriek voornemens om over te stappen op waterstof.”

Waterstof verbrand anders dan aardgas. En daarom is het belangrijk om vooraf al te kunnen toetsen wat het effect van de waterstof is op het productieproces. Wat doet waterstof met de steen, in structuur en uiterlijk? Hoe moet het strookprofiel worden ingeregeld? “De enige mogelijkheid om dit te toetsen is in een proefopstelling.” Zegt Wilko hierover. “De waterstof wordt vraaggestuurd geproduceerd met een elektrolyser; de elektrolyser volgt dus nauwkeurig de energievraag van het productieproces. De oven vraagt warmte en de elektrolyser verzorgt dit door waterstof in de gewenste verhouding bij te mengen aan het aardgas. Zo kan er worden gespeeld met het stookprofiel om deze op de juiste manier aan te passen aan het stoken met waterstof.”

De demo-opstelling in de steenfabriek zal een aantal maanden draaien om daarna naar een woonwijk verplaatst te worden . “Hier gaat hij waterstof maken met elektrische energie opgewekt door zonnepanelen.” Aldus Wilko. “Hij zal een grote villa volledig met waterstof verwarmen binnen de setting van de gebouwde omgeving. Daarna gaat hij op tournee langs allerlei potentiële industriële klanten. Zo kunnen geïnteresseerden vaststellen wat waterstof voor hun productieproces betekent en ervaren hoe een elektrolyser zich laat bedienen alvorens tot een definitieve aanschaf over te gaan.”

Stookprofiel en effect op productieproces in kaart brengen

De grote vraag die met deze demo-elektrolyser wordt beantwoord is wat er gebeurd met het stookprofiel en welke impact dit heeft op het product en het productieproces. Een testperiode duurt ongeveer 3 maanden. In deze periode kunnen er dan ook functionele eigenschappen worden verbeterd of aangepast.

“Maar ze kunnen ook leren hoeveel (of weinig) effort het kost om een elektrolyser te bedienen, ontdekken of de operators ermee om kunnen gaan. Dus leren omgaan en wennen aan werken met een elektrolyser. Er vertrouwd mee worden. Om erachter te komen dat het minder complex is dan gedacht.” Vult Wilko aan. En er komt tegelijkertijd ook data uit het systeem waar we weer een gedegen advies mee uit kunnen brengen aan de gebruiker.”

Testen in eigen fabriek

De grote winst van deze verplaatsbare elektrolyser is dat de elektrolyser in de eigen omgevingen kan worden getest. “Klanten zijn huiverig wanneer je ze meeneemt naar een elektrolyser op locatie van de producent. De testen worden daar veelal gedaan onder laboratorium omstandigheden en zijn dus niet te vergelijken met de condities in de eigen fabriek. Wij brengen de elektrolyser naar de klant zodat ze het zelf kunnen ervaren.”

Uiteindelijk het de bedoeling van XINTC om 4 demosystemen te bouwen. De elektrolyser die nu in de steenfabriek staat is de eerst die in gebruik is genomen.

Binnenkort ook een elektrolyser beschikbaar voor grote testopstellingen

Naar de verplaatsbare elektrolyser komt er op korte termijn ook een grote elektrolyser beschikbaar bij XINTC voor grotere testvragen. Hierover vertelt Wilko: “Wij bouwen op dit moment een grote elektrolyser welke geplaats wordt op locatie van ons Scientic Center in Kootwijkerbroek. Daar verreist een ultramodern zonnepark met windmolens en beschikken we over een grootvermogen netwerkaansluiting. Hier kunnen wij de elektrolyser in allerlei mogelijke situaties testen en demonstreren. Wij nemen hier klanten mee naartoe die hun condities kunnen aanreiken waar wij hem dan op instellen. Maar we kunnen ook externe weersinvloeden simuleren zoals het wegvallen van wind of fluctuerende zon. Deze elektrolyser zal begin 2023 geplaatst worden. Dit is een exacte kopie van ons commerciële systeem, dus dezelfde elektrolyser configuratie zoals die uiteindelijk door de klant wordt besteld.

Samenwerken met XINTC of andere deelnemers

Ben jij actief binnen de elektrolyser industrie en wil je in contact komen met XINTC om jullie kennis en productieproces aan elkaar te verbinden? Of op zoek naar een andere samenwerkingspartner binnen de keten?

Wij brengen jullie graag samen. Word deelnemer van het Elektrolyser Makersplatform en kom naar een van onze netwerkbijeenkomsten of laat ons jou rechtstreeks koppelen aan een van onze deelnemers.