Skip to main content
MAKER CHALLENGE

Elektrolyser Maker Challenge

Op 1 december jl. vond op het hoofdkantoor van FME in Zoetermeer de allereerste Elektrolyser Maker Challenge plaats.

Tijdens deze challenge kregen 7 bedrijven naar aanleiding van een heel concrete vraag van een eindgebruiker de gelegenheid om hun oplossing te presenteren om daarmee een mogelijke verdere samenwerking te verkennen.

De case

De vraag die tijdens deze challenge is voorgelegd aan de deelnemers betrof die van twee agrarische bedrijven, VOF Dogterom en VOF Van den Hoek, die op zoek zijn naar een oplossing waarmee ze hun nu al duurzame bedrijven nog een stap verder kunnen brengen door de inzet van waterstof. De wens is namelijk om een voorzien overschot van groene energie om te zetten naar brandstof om uiteindelijk, naast zelf energieneutraal te zijn, energie te kunnen leveren aan het lokale net. Om deze ambities waar te maken en voorop te lopen in de transitie naar een duurzamer energieverbruik willen zij elektrolysers, energieopslagsystemen en randapparatuur inzetten.

De eigenaren van Dogterom en Van den Hoek leggen hun ambities én hun concrete plannen uit in de volgende video: Agrarische bedrijven samen naar een duurzame toekomst met Waterstof

De aanbieders

Tijdens deze challenge kregen 7 verschillende aanbieders de kans om hun oplossing te pitchen aan de caseholders. De benaderingen van de aanbieders liepen uiteen van componenten leveren, het opzetten van een power management systeem, systeem integratie tot aan het leveren van een totaaloplossing. Door deze aanbieders bij elkaar te zetten werden reeds bewezen oplossingen tegen nieuwe ontwikkelingen aangehouden waardoor de presentaties voor alle aanwezigen erg interessant waren, voor nieuwe kennis en inzichten zorgde én de open discussie op gang bracht.

De keuze

De caseholders hebben de voorgelegde presentaties beoordeeld en hebben een eerste keuze gemaakt van maar liefst drie aanbieders waarmee ze graag een verdere verkenning in willen.

Doel van de Elektrolyser Maker Challenge

En daarmee is het doel van deze eerste Elektrolyser Maker Challenge bereikt! Namelijk het verbinden van Nederlandse spelers in de maakindustrie onderling én het samenbrengen van de maakindustrie en de afnemers van elektrolysers.

Elektrolyser Makersplatform

Het Elektrolyser Makersplatform NL heeft als doel om in Nederland de productie van elektrolysers – of componenten daarvoor – te ontwikkelen en op te schalen om zo meer waterstof te kunnen produceren. Dit doen we door een interactieve community te creëren, waarin de proces- en maakindustrie, kennisinstellingen, overheid en de energiesector samenwerken. Met het platform scheppen we de benodigde randvoorwaarden om Nederlandse doorbraakinnovaties en technologieën daadwerkelijk op grote schaal toepasbaar te maken en naar de markt te brengen. Het platform speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling, internationale strategie en het matchen van vraag en aanbod, door een koppeling te maken tussen de maakindustrie, de procesindustrie en de energiesector.

Meer weten of deelnemen aan het platform?

Heb jij voor jouw bedrijf ook grote verduurzamingsambities en zou je jouw vraag als case willen inbrengen in een challenge? Of ben je aanbieder van elektrolyser technologie en wil jij in contact komen met eindgebruikers en belangrijke stakeholders in de keten? Neem contact op voor meer informatie en om deel te nemen aan ons platform