In nauwe samenwerking met het BUZA, Agoria (Vlaamse tegenhanger van Nederlandse de FME) en EMP-NL, heeft op 7 juni in Antwerpen een informele meeting van een 20+ Nederlandse en Vlaamse bedrijven plaatsgevonden.
Waterstof en water elektrolyse bedrijven
Alle uitgenodigde bedrijven hebben als werkgebied (groene)waterstof en/of water elektrolyse (WE). De meeting ving omstreeks 18:00 aan en had een informeel karakter. Dit werd onderstreept door een zeer korte inleidingen vanuit Consulaat Generaal (Bert van de Lingen), Agoria (Adwin Mertens) en TKI Nieuw Gas (Jorg Gigler), opgevolgd door een 3min intro-pitch per deelnemend bedrijf.
Informele setting
Na ongeveer een uur zat het gehele gezelschap aan de buffettafel waar, onder het genot van een warme maaltijd en een drankje, driftig werd gediscussieerd over het hoofdthema van de avond. De formule 75% van de tijd reserveren voor de informele omgang leek succes te hebben, getuige van het feit dat de laatste deelnemers pas rond 22:00 door de gastheer, Bert van der Lingen, vriendelijk ‘gesommeerd werden om het pand te verlaten’.
Deelnemende bedrijven vertegenwoordigden diverse plekken in de WE keten – van componenten (Borit) tot een water elektrolyser leverancier (Cummins), en van uiteenlopende schaalgroottes – van een self-employed project ontwikkelaar (Beryllus Hydrogen) tot een globale speler zoals (Siemens Energy).
Deelnemers vanuit België en Nederland
De meerderheid van de bedrijven kwam uit België, die reeds over enkele belangrijke (toe)leveranciers aan de WE industrie beschikt. Maar, Nederland lijkt het goed te doen als het gaat om het aantal van de innovatieve technologie startups, alsook de ambitie en hoeveelheid support vanuit de overheid, gericht op de stimulering van de waterstof economie in het land.
Het was een geslaagde avond. De meeting combineerde een open sfeer, oprechte wederzijdse interesse, soms verhitte discussies met een flinke dosis gezelligheid.
Aandachtspunten
Er was vooral veel optimisme te merken, maar er doken ook kritische geluiden op:
- Traagheid van de vergunningstrajecten (relevante procedures duren nu te lang)
- US en Middle East halen achterstand op Europa in rappe tempo in (betreft vooral project development)
- De rol van Engineering-Procurement-Construction (EPC) bedrijven in grote WE projecten
- Schaarste m.b.t. technisch personeel bedreigt groei van de sector
Dit zijn allemaal belangrijke signalen en EMP-NL zal er in de loop van het jaar, via ons maandelijkse ’Expert Spreekuur’, zeker aandacht aan schenken.
Publicaties
De avond werd ook door Agoria, en RVO aangegrepen om aandacht te richten op hun nieuwste publicaties:
Reacties of opmerkingen kunt u richten aan: [email protected]