Skip to main content

Onlangs vond de 5-de ECCM conferentie in Den Haag plaats. Het Elektrolyser Makersplatform nam hieraan deel. Teamlid Roald Suurs (Business Onderzoeker / adviseur | TNO) verzorgde een presentatie terwijl andere teamleden de bezoekers te woord stonden op de EMP-NL stand.

Transitie naar een CO2-neutrale industrie

Voor de niet-ingewijden, de Adviescommissie Elektrochemische Conversie & Materialen (afgekort ECCM), adviseert de Nederlandse overheid over de transitie naar een CO2-neutrale industrie. Het ECCM adviseert over de volle breedte van de innovatie keten (TRL1-8) en bestrijkt uiteenlopende gebieden – van technologische innovaties en demonstratie projecten tot industriële transformaties en hun maatschappelijke impact.

Fysieke bijeenkomst

In tegenstelling tot 2021 werd het een fysieke plenaire meeting, wat als een verademing werd ervaren door deelnemers en bezoekers. Het was dan ook te merken aan het enthousiasme en de positieve energie van de bezoekers, die niet alleen naar de ‘’keynote-speakers’’ zaten te luisteren, maar tot het laatste moment van het programma aanwezig bleven; de postersessies – veelal het werk van de studenten en promovendi. Er was geen sprake van een generatiekloof – je kon een 80+ ondernemer, volop in discussie zien gaan met een 25+ studente, die haar poster over nieuw type katalysatoren presenteerde.

Dé conferentie voor de innovatieve water elektrolyse community in Nederland

De conferentie is de laatste jaren, mede dankzij de maatschappelijke focus en discussie rondom het thema waterstoftransitie, in meerdere opzichten sterk gegroeid. Het trekt inmiddels honderden bezoekers aan, straalt qua inhoud kwaliteit uit en wordt professioneel georganiseerd. Daarnaast, biedt het ook een goede balans tussen het brengen van nieuwe inzichten, uitwisselen van kennis en het volop netwerken langs het gehele TRL-spectrum. Hierdoor heeft het de potentie om dé conferentie voor de innovatieve water elektrolyse community in Nederland te worden. En waarom ook niet? Zoals Marc Koper, de hoogleraar elektrochemie in Leiden, in zijn slot presentatie stelde: Green Hydrogen is Dutch Invention!

Meer informatie

Lees ook: https://www.co2neutraalin2050.nl/docs/ECCM-National-Agenda.pdf

Verdere reacties of opmerkingen graag richten aan: [email protected]

Informeel Vlaams-NL Waterstof event 7 juni

Deelnemers vanuit België en Nederland

De meerderheid van de bedrijven kwam uit België, die reeds over enkele belangrijke (toe)leveranciers aan de WE industrie beschikt. Maar, Nederland lijkt het goed te doen als het gaat om het aantal van de innovatieve technologie startups, alsook de ambitie en hoeveelheid support vanuit de overheid, gericht op de stimulering van de waterstof economie in het land.

Het was een geslaagde avond. De meeting combineerde een open sfeer, oprechte wederzijdse interesse, soms verhitte discussies met een flinke dosis gezelligheid.

Aandachtspunten

Er was vooral veel optimisme te merken, maar er doken ook kritische geluiden op:

  • Traagheid van de vergunningstrajecten (relevante procedures duren nu te lang)
  • US en Middle East halen achterstand op Europa in rappe tempo in (betreft vooral project development)
  • De rol van Engineering-Procurement-Construction (EPC) bedrijven in grote WE projecten
  • Schaarste m.b.t. technisch personeel bedreigt groei van de sector

Dit zijn allemaal belangrijke signalen en EMP-NL zal er in de loop van het jaar, via ons maandelijkse ’Expert Spreekuur’, zeker aandacht aan schenken.

Publicaties

De avond werd ook door Agoria, en RVO aangegrepen om aandacht te richten op hun nieuwste publicaties:

Reacties of opmerkingen kunt u richten aan: [email protected]