Skip to main content

Onlangs bundelden Kiemt H2Cluster en het Elektrolyser Makersplatform NL de krachten en organiseerden gezamenlijk het H2Cluster. Het thema ‘Valideren en Optimaliseren’ stond gedurende deze ochtend centraal.

Kleefse Waard

Het Bedrijvenpark Kleefse Waard in Arnhem staat in Nederland bekend als een hotspot voor innovaties op het gebied van groene waterstof. Geen betere locatie om het thema ‘’Valideren en Optimaliseren’ van water-elektrolyse technologie onder de aandacht te brengen. Op 30-06 organiseerden Kiemt en het EMP-NL juist hier hun bijeenkomst.

Shared facility

In de ochtend sessie werd er 4-tal presentaties gegeven, opgevolgd door een bezoek aan de H2 faciliteiten van Hyet Hydrogen. Tjardo Derksen trapte af met uitleg rondom ‘shared facility’ programma CONNECTR.

De indrukwekkende metamorfose van Kleefse Waard – in een paar jaar van het voormalig AKZO industrieterrein te komen tot een toplocatie voor clean-tech R&D – gaat gewoon door. Edward Hamers van Hyet Hydrogen, lichtte de plannen toe om het Hyet HyLabNL en Pro2NL op te zetten.

Beide moeten in 2023 operationeel en richten zich respectievelijk op:

  • het testen/valideren/certificeren van elektrochemische systemen en BoP-componenten (tot op MW-niveau, 100 kg/dagtestkring voor waterstofextractie en zuiveringstests)
  • het opleiden van technisch personeel op het gebied van elektrochemie (o.a. water elektrolyse)

Testen en valideren van elektrolysers

Vervolgens, gaf Roald Suurs van EMP-NL een overzicht van alle belangrijke initiatieven op het gebied van testen en valideren (T&V) van water elektrolysers en bijbehorende BoP. Het thema T&V is  recentelijk in de versnelling gekomen en veel partijen willen er actief in worden.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, hield Roald pleidooi voor de harmonisatie van inspanningen, standaardisatie van T&V protocollen en het creëren van een overzicht van de beschikbare en geplande faciliteiten. De uitdagingen op relevante gebieden werden verder onderstreept in de bijdrage van Alvaro Fernandes van KIWA – het bedrijf die als geen ander weet wat het meten, testen en certificeren van een nieuwe technologie in praktijk met zich mee brengt.

Rondleiding

Na de presentaties, hebben de participanten de faciliteiten van HyET Hydrogen bezocht. Het bedrijf achter de unieke, elektrochemische compressor beschikt over veel kennis op relevante gebieden. Op zich, lijkt het verwaarden van deze kennis via de 2 eerder genoemde centra’s voor HyET een logische vervolgstap, die de rol van Kleefse Waard als een belangrijke kennis en infrastructuur centrum op het gebied van elektrochemie, verder kan versterken.

Lees ook: Shared Facilities – https://www.connectr.nu/shared-facilities/

Volg ook: binnenkort te publiceren overzicht van de relevante test en validatie locaties in Nederland

Verdere reacties of opmerkingen graag richten aan: [email protected]

Informeel Vlaams-NL Waterstof event 7 juni

Deelnemers vanuit België en Nederland

De meerderheid van de bedrijven kwam uit België, die reeds over enkele belangrijke (toe)leveranciers aan de WE industrie beschikt. Maar, Nederland lijkt het goed te doen als het gaat om het aantal van de innovatieve technologie startups, alsook de ambitie en hoeveelheid support vanuit de overheid, gericht op de stimulering van de waterstof economie in het land.

Het was een geslaagde avond. De meeting combineerde een open sfeer, oprechte wederzijdse interesse, soms verhitte discussies met een flinke dosis gezelligheid.

Aandachtspunten

Er was vooral veel optimisme te merken, maar er doken ook kritische geluiden op:

  • Traagheid van de vergunningstrajecten (relevante procedures duren nu te lang)
  • US en Middle East halen achterstand op Europa in rappe tempo in (betreft vooral project development)
  • De rol van Engineering-Procurement-Construction (EPC) bedrijven in grote WE projecten
  • Schaarste m.b.t. technisch personeel bedreigt groei van de sector

Dit zijn allemaal belangrijke signalen en EMP-NL zal er in de loop van het jaar, via ons maandelijkse ’Expert Spreekuur’, zeker aandacht aan schenken.

Publicaties

De avond werd ook door Agoria, en RVO aangegrepen om aandacht te richten op hun nieuwste publicaties:

Reacties of opmerkingen kunt u richten aan: [email protected]